GEWAAGD HEDENDAAGS KLASSIEK


Het Goeyvaerts Trio is een spannend en baanbrekend strijktrio. Ze worden niet alleen internationaal gelauwerd voor hun bijzondere optredens, maar ontvangen wereldwijde lof voor hun bijzondere uitvoeringen en opnames. Het trio ontleent zijn naam aan de Belgische componist Karel Goeyvaerts, die een belangrijke rol speelde bij de ontwikkelingen binnen de Europese nieuwe muziek. De opnames vallen regelmatig in de prijzen. Zo ontvingen zij in 2014 een Edison, werden ze uitgeroepen tot Musicus van het Jaar door Omroep Klara en lauwerde de Stad Sint-Niklaas het trio met de Cultuurprijs 2014.VIDEO's
RELEASESProgramma's

STABAT MATER - ARVO PÄRT
Het Goevyaerts Trio & Zsuzsi Tóth, Barnabás Hegyi en Olivier Berten
Dit concertprogramma is de live uitvoering van het gelijknamige album, dat onlangs door Gramaphone bij de top 10 Pärt opnames werd uitgeroepen! De CD ontving ook een Edison; de jury prees het trio voor hun visie en doorzettingsvermogen om deze gewaagde artistieke interpretatie te verwezenlijken. Het gebruik van "just intonation" heeft zijn vruchten afgeworpen!
Beschikbaarheid: doorlopend 2016/2017/2018 op aanvraag

VERKLÄRTE NACHT: Het Goeyvaerts Trio & Alfama Quartet
De Synthese van de laat-Romantiek gevat in één concert:

  •     Verklärte Nacht voor sextet - Schönberg
  •     Vijf bewegingen voor strijkkwartet Opus 5 - Webern
  •     String Trio Opus 45 - Schönberg
  •     Langsamer Satz  voor strijkkwartet - Webern

Dit programma bewijst dat de dodecafone muziek van de Tweede Weense School geboren is vanuit een hyperromantisch idioom en een absolute expressie probeert na te streven.
Beschikbaarheid: doorlopend 2016/2017/2018 op aanvraag

HOMMAGE: Een weefsel van vocale stemmen naast drie eenzame strijkers
Het Goeyvaerts Trio & Vox Luminis
Een prachtig concert om de meerstemmigheid van de muziek op verschillende manieren te ervaren. Een polyfoon dialoog, waarbij beide ensembles een greep uit hun eigen repertoire brengen, en dit naadloos in 1 prachtig programma laten vloeien. Deze twee ensembles hebben meer gemeen dan de op het eerste zicht grote verschillen en overbruggen op memorabele wijze vijfhonderd jaar muziek!
Beschikbaarheid: doorlopend 2016/2017/2018 op aanvraag

Het Goeyvaerts Trio & Leandro Marziotte (contratenor)
Starend naar de lucht, met de blik naar binnen gekeerd, drijven de gedachten als wolken voorbij. Mijmerend over een verloren liefde of overrompeld door dankbare vreugde, luister je naar het landschap van je stem. Losse gedachten, gedichten en verwondering toveren een glimlach op de lippen van een denker. Fluisteren, luisteren naar een lied dat jouw verhaal vertelt? Fronsende tonen, speelse snaren, fantasierijk als kijken met jezelf. Muziek van oa. Arvo Pärt, Alexander Raskatov & Gavin Bryars.
Beschikbaarheid: 18/19 april 2017 en doorlopend 2016/2017/2018 op aanvraag

SPIRITUAL LAB: Het Goeyvaerts Trio & Zsuzsi Tóth
De componist als medium. Giacinto Scelsi en Hildegarde Van Bingen in een confrontatie. Een verklanking van hogere sferen, visioenen en hogere dimensies. Giacinto Scelsi bereikte de hoogste vorm van intimiteit in de stukken die hij voor strijkers schreef. "Elegia per Ty", opgedragen aan zijn te vroeg gestorven vrouw, is een van zijn meest beklijvende werken. Hij omschrijft het zelf als een zoektocht naar een derde dimensie in de klank. Een onzichtbare dimensie, even onzichtbaar als de vele visioenen die Hildegarde Van Bingen zag. Haar muziek tracht een verklanking te zijn van deze extatische intimiteit. Is klank veelzeggender dan woorden en beelden? Van Scelsi zijn er amper afbeeldingen te vinden. Is hij de Banksy van de klassieke muziek? Het Goeyvaerts Strijktrio onderzocht in de Fondazione Scelsi te Rome de muzikale roots van deze onzichtbare man. Zsuzsi Toth duikt in het uitgebreide muzikale testament Hildegarde Van Bingen.
Werken: Giacinto Scelsi: Strijktrio | Elegia per Ty / Hildegarde Von Bingen
Beschikbaarheid: 22 & 24 februari 2017 en doorlopend 2016/2017/2018 op aanvraag

Het Goeyvaerts Trio: PUUR TRIO
2 prachtige & pure strijktrio-programma's.

  • Gubaidulina / Paiberdin / Kancheli. De Voormalige Soviet Unie als grote gemene deler: de uiterst economische houding van de componisten tegenover hun gebruik van geluid correspondeert met hun extreme en/of fragiele staat van zijn; hoorbaar muzikanten met eenzelfde achtergrond.
  • De 2e Weense School: Webern / Schnittke / Schönberg. Een ijzersterk en krachtig programma, gemaakt naar aanleiding van de debuutcd van het Goeyvaerts Trio. Dit album is gelauwerd met een waaier aan lovende commentaren, alsook vele 5* reviews door bijvoorbeeld Luister, Pizzicato, Ensemble, Neue Musik Zeitschrift, Klassik.com, etc.

Beschikbaarheid: doorlopend 2016/2017/2018 op aanvraag

 


CONCERTAGENDA

6 oktober 2016: STABAT MATER, het Goevyaerts Trio & Zsuzsi Tóth, Barnabás Hegyi en Olivier Berten @Laurenskerk, Rotterdam

16 februari 2017: HOMMAGE Het Goevyaerts Trio & Vox Luminis @Bijloke, Gent

17 februari 2017: HOMMAGE Het Goevyaerts Trio & Vox Luminis @ Leuven

19 februari 2017: FESTIVAL PASSAGES IV @Zwijgershoek, Sint-Niklaas

23 februari 2017: Het Goeyvaerts Trio & Zsuzsi Tóth @AMUZ, Antwerpen

20 april 2017: Het Goeyvaerts Trio & Leandro Marziotte (contratenor) @CCMaasmechelen


REVIEWS